Pizza Express

Günün birinde birisi gelip bana “Adında ‘express’ geçen bir yerin yazısını yazacaksın” dese herhalde “Yau bırak” derdim. Sebebi ise basit; sonuçta ‘express’, “Baştansalma şunları hemen atiyim pişireyim hadi siz de çabuk yiyin gidin” felsefesini hissediyor insan daha tabelayı görünce. Herhangi bir şeyin “express”i, tanım gereği normalinin kötüsü olması demek. Düşünesinize “İskender express”, veya “Biftek express”; lise öğrencileri kesimine hitap etmesi an meselesi.. Ayrıca yemek hani bu, yavaş yemeği tercih ederim açıkcası. Amma velakin hayat süprizlerle dolu ve bu yazı Pizza Express – :( – üzerine.

Londra’da Christmas’ta (en azından ilk iki gününde), hemen hemen bütün mağazalar ve restoranlar kapalı oluyor, metronun tümü ve trenlerin bir kısmı çalışmıyor, sokaklar bomboş oluyor, yurtdışındaki Türk’lerin de hemen hemen hepsi Türkiye’ye geri dönüyor. İngilizler Christmas öncesi ve sonrasını kapsaycak şekilde izinlerini kullanıp (ki bu iki haftaydı bu yıl) ailelerini ziyaret edip hindileri keserken, ben ve burada kalan tek arkadaşım kuş gibi bütün gün ya uyuduk ya da film izledik, akşamları da kendimizi içkiye verdik. Bu günlerden birisinde nereye yemeğe gidelim diye düşünürken evimizin yakınındaki Pizza Express’in Canary Wharf şubesine karar verdik. İşte web sitelerindeki uyduruk fotoğraf:

Pizza Express, 1965te kurulmuş Londra merkezli bir zincir, Londra’da hemen hemen her yerde bulabilirsiniz neredeyse. Ortam güzel, kötü değil, girince belli oluyor zaten hem “express” hem zincir olmasına rağmen öyle ucuz bir havası yok, rahatlıkla gelip şarap içip pizza yenilebilecek bir yer.

Pizza ismi kaynaklarda 1000li yıllardan beri geçiyor, ama tahmin edeceğiniz gibi bizim bildiğimiz şeklinde değil. Domatesin İspanyollar tarafından 1540’larda Avrupa’ya getrildiğini, İtalya’da 1700’lerin başında kullanılmaya başlandığını, domates fesleğen ve mozarella’dan oluşan en temel pizza olan Margherita pizzanın ise Napoli’yi ziyarete gelen İtalya kraliçesi Margherita di Savoia (evet şaka gibi) şerefine 1889 yılında icat edildiğini düşünürsek, günümüzde bu kadar temel olmasına rağmen aslında ne kadar yeni bir yemek olduğunu görebiliriz.

Benim için bir pizza ne kadar ince olursa o kadar güzel. İkincisi Ultra Süper Karışık veya Extravaganza gibi kombinasyonlar yerine domates ve mozarella’ya ek bir iki malzemeli pizzaları daha çok seviyorum. Üçüncü ve son olarak pizza’nın odun ateşinde pişmesi tadını gerçekten etkiliyor.

Pizza Express’te yediğim Al Tirolo pizza (Fesleğenli domates sos, Fontina peyniri, porcini ve portobello mantarları, Speck domuz jambonu, sarımsaklı zeytinyağı), bu saydığım özelliklerin hepsine sahipti.

Koyduğum fotoğraflara mazeret yazmaktan yoruldum ama işte ortamda teknolojik bir mavi ışık hakimdi, belli oluyordur.

Öncelikle pizzanın hamurunun çok değişik bir tadı vardı, hafif ekşimsi. Hamurdan pek anlamam ama artık mayası mıdır başka bir şeyi midir, normalde tofu gibi tatsız tuzsuz olan şey sanki pizzadaki ayrı bir malzemeyiş gibi tad katmıştı. Sonra gelelim inceliğe, eminim yediğim en ince pizzaydı. İnanmazsanız bakın; bundan iyisi 80 kat baklava.

Domuz jambonu (ham) bol tuzlu ve lezzetliydi, mantarın o sulu tadı ile çok iyi dengeleniyordu. Porcini ve Portobello mantarının iyisi kötüsü nasıl olur bilmiyorum ama yediklerimin tadı son derece güzeldi. Ve odun ateşinde pişmesinden doğan o is.. Sanırım o tadı en çok aldığım pizzalardan birisiydi, özellikle pizzanın ortasındaki kıyasla sulu parçalar is kokusu ile birleşince, binyıllık mangal kültüründen gelen her Türk’ü etkileyecek bir lezzet oluşturuyor.

Pizza Express, az beklenti ile girdiğim ama şaşırarak çıktığım bir yer oldu. Buna ek olarak uygun fiyatı (~10£) ve bir sürü şubesi olması sebebiyle sık sık giderim gibi görünüyor.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s